pasfoto_groot

Hoog of droog? **einde oefening**

De helft van het Europees polderoppervlak ligt in Nederland. Nederland telt ongeveer 4.000 polders. Wat nu als je aan het roer staat van misschien wel ’s wereld bekendste polders? Ik mocht een dag een kijkje in die keuken nemen. De keuken van Waterschap Zuiderzeeland met als chef-kok dijkgraaf Hetty Klavers.

 

 

Brandalarm in de keuken
Laat nu net die éne dag de vlam in de pan slaan! We starten de dag met een overleg over het Deltaprogramma IJsselmeer. Maar al snel is het gedaan met de rust. Het brandalarm in de keuken gaat af. Er is zware verontreiniging bij een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) van het waterschap geconstateerd. Dit kan elk moment in het oppervlaktewater terecht komen, met alle gevolgen van dien. Is er gevaar voor de volksgezondheid? Op sociale media circuleren er al geruchten. Gaat er paniek uitbreken? Er moet gehandeld worden. Nu!

Goede voorbereiding is het halve werk
Direct komt het crisisteam bijeen, onder leiding van de dijkgraaf. Telefoons gaan uit en er wordt daadkrachtig aan een oplossing gewerkt. En met resultaat. De gevolgen voor gezondheid, milieu en imago worden voorlopig voorkomen. **einde oefening**, wordt er gemeld. Het was gelukkig maar een fictief oefenscenario. Deze crisisoefening zit er weer op. Als het een keer écht fout gaat bij het waterschap, is iedereen goed voorbereid om adequaat te handelen. Tien minuten later vergadert de dijkgraaf alweer over cijfer, euro’s en belastingen. Dit ter voorbereiding op de vergadering met het Algemene Bestuur. Daarna volgt, na een lange intensieve ochtend, even pauze en begint de middag, op naar een nieuw overleg!

Droge voeten
Deze dag was voor mij een sneak preview van de dagelijkse taken en het hectisch leven van een dijkgraaf. Een ding durf ik al te concluderen: het is zeer divers. Van stuurgroepvergadering en crisismanagement naar begrotingsoverleg: een sterk staaltje synergie tussen Politiek en Techniek. Dit alles om droge voeten te realiseren voor nu en in de toekomst, voor alle inwoners van waterschap Zuiderzeeland. Je moet het maar kunnen! Ik zou de drie Michelinsterren direct toekennen!

Grondophoging of polders?
Het thema voor de Waterbouwdag 2016 is ‘Hoog of Droog’. Ofwel: kiezen we bij landaanwinning voor grondophoging of voor het maken van een polder? Hetty Klavers is één van de gasten in de College Tour op deze dag. Zijn dijkgraven en hun waterschappen vooral bekend van de 4.000 droge polders, zo is onze andere gast bekend van de hoge landaanwinning, onder andere de Maasvlakte: Govert van Oord, directeur Europa van Van Oord.

College Tour
Tijdens de parallelsessies leggen Manon Harmsen (RWS), Willem Frederik Louwersheimer (RHDHV) en ik, samen met young professionals, onze gasten het vuur aan de schenen. Wat zijn de speciale ingrediënten van Hetty Klavers en Govert van Oord waarmee ze de wereld hoog of droog houden? Voor mij zijn dit twee inspirerende voorbeelden die een inkijkje geven in het receptenboek voor een succesvolle carrière in de waterbouw.

Auke Terlouw,
Project Engineer bij Van den Herik

foto-1-blog-waterbouwdag   foto-3-blog-waterbouwdag