‘Talkshow’ Waterbouwdag 2020

Op donderdag 15 oktober j.l. vond de Waterbouwdag voor het eerst online plaats, via een gratis toegankelijk webinar. En met succes! Deze ’talkshow’ editie trok maar liefst 500 bezoekers.

Het hele webinar terugzien:

Niet gelukt om mee te kijken? Hieronder is het hele webinar nog een keer terug te zien, met handige hoofdstukindeling als u alleen geïnteresseerd bent in een bepaald gedeelte.

Uitreiking Waterbouwprijs 2020 door Andrea Vollebregt

Tijdens het webinar werd de prestigieuze Waterbouwprijs 2020 uitgereikt door Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. De prijswinnaars zijn:

  • HBO: Tessy Donkers en Thomas van Deursen, beiden afgestudeerd aan de Avans Hogeschool, wonnen met hun afstudeerproject ‘Decommissioning gravity based structures.
  • WO: Nick Overkamp afgestudeerd aan de TU Delft won met zijn afstudeerproject ‘Modelling gravitational launch of gravity based foundations of offshore windturbines’.

Bekijk hier de videoclips van alle genomineerden:
Genomineerden HBO
Genomineerde Academici

Elk jaar stelt de Vereniging van Waterbouwers studenten die afstuderen aan HBO of Technische Universiteit in de richting Waterbouwkunde (of aanverwante studierichtingen) in de gelegenheid hun afstudeerproject te laten meedingen naar de jaarlijkse Waterbouwprijs. Meer achtergrondinformatie over de prijswinnaars leest u in het persbericht van de Vereniging van Waterbouwers.

Keynote webinar: Bespiegeling op onze sector door Annemieke Nijhof

Annemieke Nijhof is sinds oktober algemeen directeur van Deltares. Zij heeft ruime ervaring bij zowel de overheid als het bedrijfsleven. Als Directeur-Generaal Water bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Water) was ze verantwoordelijk voor het waterbeleid in Nederland. Vervolgens werkte ze in het bedrijfsleven als CEO van advies- en ingenieursbureau Tauw. Ze is momenteel boegbeeld Topsector Water & Maritiem en voorzitter van het Netherlands Water Partnership (NWP).

Met haar brede blik op onze sector ging zij tijdens het webinar in op de toekomst van de waterbouw in de nieuwe realiteit waarmee we zijn geconfronteerd. Hoe ziet de Waterbouw er de komende tijd uit? Een interessante algemene bespiegeling op ons vakgebied!

Waterbouwers in de praktijk: Nieuwe Sluis Terneuzen door Wilbur van Beijnen en Wim De Cock

De Nieuwe Sluis gaat zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent richting Terneuzen, en verder. Met de komst van de Nieuwe Sluis kunnen grotere zeeschepen door het Kanaal Gent-Terneuzen tot aan de haven van Gent varen. In 2023 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is opdrachtgever en aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de Nieuwe Sluis.

Tijdens de presentatie over de Nieuwe Sluis Terneuzen gedurende het webinar is er natuurlijk gesproken over de voortgang van de bouw van Nieuwe Sluis Terneuzen, maar vooral over de bouwkuip en de bouw van de sluisdeuren.